Alacant Gastronòmica ha tancat la seua edició més especial convertida ja en un símbol del renàixer del sector i en una celebració de les ganes de viure. Cal eixir, cal viure i cal gaudir i aquesta Fira, amb el compromís del sector, d’empresaris, de professionals, d’associacions i d’institucions, ha simbolitzat l’esperit que ens movia ‘per a tornar a tornar’, de tornar a ser el que érem al cap d’un any i mitjà tremendament dur en tots els sentits”.

Així ha resumit el president d’Alacant Gastronòmica, Carlos Baño, les quatre jornades viscudes en la Institució Firal Alacantina (IFA), que han reunit més 35.000 visitants que han pogut gaudir de l’oferta dels més de 250 expositors; del contingut de prop de 210 ponències, tastos o activitats experiencials dirigides al gran públic en les quals han participat prop de 300 xefs i professionals de reconegut prestigi, entre ells més de 30 estreles Michelin i 50 sols Repsol; l’espectacle visual i sensorial de 9 campionats i concursos professionals i populars a base de diferents plats i productes; a més de les activitats programades en els espais propis de cadascun dels expositors.

En definitiva, una tercera edició que l’ha consolidada com la cita gastronòmica experiencial dirigida al gran públic més important en termes quantitatius i qualitatius del panorama nacional i europeu, com va reconéixer ahir el mateix president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón.

En la jornada de clausura, amb presència d’autoritats locals i regionals, es va rendir un emotiu homenatge a tres referents del sector com l’empresari torroner José Enrique Garrigós, president de la Cambra de Comerç d’Alacant, impulsor de la Fira i defensor a ultrança de la ‘Dieta Mediterrània’ –a títol pòstum-, Lucio Blázquez (Casa Lucio, Madrid), com a empresari d’èxit en el món de l’hostaleria, i a Jose Manuel Varó que va ser el primer estrela Michelin de la província d’Alacant. Precisament, en honor a José Enrique Garrigós es va elaborar diumenge passat la pastilla de torró més gran del món, amb 56 metres de longitud.

Ponències de reconeguts xefs

A l’Escenari Costa Blanca s’han pujat coneguts cuiners internacionals com Carlos Gaytán (restaurant Tzuco, a Chicago) o Johnatan Gómez Luna (del restaurant Le Chique, el número 32 del famós rànquing Latin America´s 50 Best Restaurants), però també locals, com Kiko Moya (L´’Escaleta, 2 estreles Michelin i 3 Sols Repsol), José Manuel Miguel (Beat, 1 estrela Michelin i 3 Sols Repsol) o Miquel Ruiz (1 Sol Repsol) i Cristina Figueira del Xato (1 estrela i 1 Sol) i d’altres regions, com Fran Martínez, (Maralba, 2 estreles i 2 Sols) o Nazario Cano (Odisseu, 1 estrela i 1 Sol) o Yeyo Morales (Esquer, 1 estrela i 2 Sols), que han presentat la seua filosofia o les seues últimes innovacions.

Campionats i concursos professionals i populars

La cuina central ha sigut l’epicentre de la frenètica activitat que ha viscut Alacant Gastronòmica aquestes quatre jornades, amb ja icònics certàmens com el Campionat d’Espanya de Truita de Creïlles, en el qual participaven 10 cuiners de tota Espanya sota la lupa d’un jurat format per Rafael García Santos, Quique Dacosta, Fran Martínez de “Maralba” , Kiko Moya, Paco Torreblanca, José Gómez (Joselito), Pepa Fernández (RNE) i Juan Lagardera. El Concurs de Millor Sommelier de la Comunitat Valenciana, organitzat per FASCV, ha sigut un altre dels plats forts, així com les finals dels concursos del Millor Arròs del Mediterrani, tant en la seua categoria infantil com la d’adults. Per primera vegada, a més, ha tingut lloc l’I Campionat de Marineres, la tapa més icònica de la Regió de Múrcia o l’I Concurs professional Millor Tartar de Tonyina Roja del Mediterrani, Millor Steak Tartar de la província d’Alacant 2021 i l’I Premi Internacional de Cuina Professional amb Dàtil d’Elx. Així com una exhibició de talladors de pernil.