Una altra de les receptes típiques de la festivitat de Sant Blai és el gaiato. Un dolç típic de Torrent, a l’Horta Nord que actualment preparen més de 30 panaderies per a celebrar la festivitat local.

 

Indicacions

0/ 0 passos fets
  1. Encén el forn 5 minuts i l’apagues. (Que estiga el forn tebi, mai que creme). En un bol tires dos gots d’aigua tèbia, li afiges dos dits de llevat fresc i l’esmicoles amb les mans fins que es quede l’aigua térbola, sense un grumoll.
  2. Afiges al bol, la ratlladura d’una llima, un got d’oli de gira-sol, un got de sucre glas, tres ous i remous tots els ingredients.
  3. Vas introduint a poc a poc la farina i removent constantment fins que la mescla no se’t pegue a les mans i pugues fer una bola perfecta.
  4. Després en el bol deixes la bola, la tapes amb un drap de cuina net i l’introdueixes en el forn tebi durant una hora.
  5. Precalfa el forn a 200 °C. Després agafes la massa i fas boletes xicotetes com si foren “mandonguilles de carn”. Tira un poc de farina en el banc, fas tres boletes i les estens com si foren *rosquilletas allargades, juntes les tres tires i fas una trena, després amb la mà li fas la forma del “gaiato”.
  6. Així vas fent “gaiatos” fins que no et quede massa. Els deixes sobre les safates de forn prèviament untades amb un poc de mantega. Deixa que puge la massa 2 hores més.
  7. Després bat els dos ous i amb un pinzell pintem “els *gaiatos” a cadascun d’ells els empolvores sucre i fideus de colors.
  8. Els introdueixes en el forn a 200 °C durant 15 – 20 minutos aproximadament. Han de tindre un poc de color.