La paella és sense dubte el plat més famós de la gastronomia espanyola, reconegut pels extrangers que vénen de tot arreu. Però a la vegada és també un dels més polèmics i controvertits, precisament per la gran varietat de formes en què s’ofereix. Una d’aquestes varietats, possiblement la més comú de trobar a Espanya, és la paella mixta. Una mescla d’arròs amb carn i el peix, capaç d’avergonyir a qualsevol valencià.

Segons dictamina el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Arròs de València, la paella valenciana només pot comercialitzar-se amb tal nom si conté els deu ingredients bàsics de la seua preparació tradicional. Aquests són; pollastre, conill, fesol tendre, garrofó, tomaca, arròs, oli d’oliva, aigua, safrà i sal.

Pel que fa a la seua elaboració, com ocorre amb la gran majoria dels plats populars, no existeix una única recepta. Malgrat això, sí que seran d’ajuda els següents consells per a tindre èxit entre els comensals. D’una banda cal tindre en conter la importància de fer l’arros en una paella lo suficientment gran. I d’altra banda, haurem de calcular bé la proporció d’aigua i arròs que posarem.

En la Comunitat Valenciana podem parlar de sis receptes o formes de fer la paella segons la comarca on ens trobem (Ribera Baixa, Rivera Alta, La Safor, C. de Túria/ l’Horta, Castelló i La Marina):

Rivera Baixa

Els ingredients que utilitzen en la Rivera Baixa per a fer la paella són: arròs bomba, pollastre, conill, ànec, fesol blanc, garrofó, fesol tendre, tomata, ai, pimentó dolç, safrà de flor, colorant, sal, caragols, oli d’oliva, caldo d’ànec i aigua.

Rivera Alta

En la Rivera Alta s’utilitzen els seguents ingredients: arros bomba, pollastre, conill, 12 pilotes, fesol blanc, fesol tendre, garrofó, tomata, ai, pimentó dolç, safrà de flor, colorant, sal, pimentó verd, caragols, oli d’oliva i aigua.

La Safor

Per elaborar una paella en la comarca de La Safor és necessita: arròs bomba, pollastre, conill, 8 pilotes, fesol blanc, fesol tendre, garrofó, escarxofa, pimentó dolç, safrà de flor, colorant, sal, caragols, oli d’oliva i aigua.

Camp de Túria / L’Horta

En el Camp de Túria/ L’Horta s’utilitzen els següents ingredients per a fer la paella: arròs bomba, pollastre (amb el seu fetge), conill (amb el seu fetge), garrofó pintat, fesol tendre, tomata, pimentó dolç, sal, oli d’oliva, aigua i una rameta de romer.

Castelló

Per a fer una paella a Castelló necessitarem els següents ingredients: arròs bomba, pollastre, conill, costella de porc, fesol blanc, fesol tendre, garrofó, pésols fins, escarxofa, tomata, ai, pimentó dolç, safrà, colorant, sal, pimentó roig, caragols, oli d’oliva i aigua.

La marina

Els ingredients que cal utilitzar a la Marina per fer la paella són: arròs bomba, pollastre, conill, costella, 10 mandonguilles, fesol blanc, garrofó, roget, pimentó roig fresc a tires, tomata, ai, nyora en pols o trossejada, safrà, paramil, sal sense refinar, caragols “xonetes”, oli d’oliva i aigua.