L’orxata de València és un dels tresors més preats que tenim. Es tracta d’un símbol de la gastronomia valenciana, un producte típic i autòcton de la nostra terra, que a més, compta amb el reconeiximent i el prestigi provat per la Denominació d’Origen Xufa de València. Amb l’arribada de la calor no hi ha qui es resistisca a prendre’s una tradicional orxata gaudint del bon temps de la ciutat. Tradicionalment a la comarca de l’Horta, així com a tota València, les orxateries artesanes produeixen l’orxata directament de la matèria primera, és a dir, la xufa, i utilitzen altres dos ingredients: l’aigua i el sucre. A l’hora d’adquirir orxates fabricades en supermercats i en moltes gelateries, l’autenticitat del producte és torna qüestionable. Per això, hem preparat un recorregut pels cinc millors locals on prendre una típica orxata valenciana.

Orxateria Daniel

La primera parada obligatòria és l’Orxateria Daniel, oberta des de 1949, és una de les més emblemàtiques de tota la ciutat. El primer establiment de la família va obrir en 1960 en els baixos de la seua pròpia casa, i en 1979, Daniel va obrir l’orxateria que mès tard es convertiria en l’Avinguda de l’Orxata.
L’elaboració de l’orxata i els fartons és 100% natural i artesanal. En la seua carta trobaràs els coneguts com “danielets” (pasta fullada farcida de crema), a més de 40 propostes diferents de prendre orxata. Dos de les seues versions de l’orxata més conegudes són el “sospir” (orxata amb café, ordi i llima) i el “flotador” (orxata amb gelat). El local es troba en l’avinguda de l’Orxata, 41, a Alboraia. A València ciutat també pots trobar-los en el Mercat de Colón.

Orxateria Santa Catalina

Altre lloc on es pot gaudir d’aquesta beguda típica de València és l’Orxateria Santa Catalina, situada al centre històric de la ciutat i envoltada d’un ambient tradicional a la vegada que màgic. Aquest local amb més de dos segles de tradició, compta amb les tradicionals parets de taulells de ceràmica de Manises. La seua ubicació cèntrica y la clàssica decoració ens transporten molts anys arrere, és com viatjar en una màquina del temp. Es troba en Plaça Santa Caterina nº6.

Orxateria Panach

L’Orxateria Panach porta des de 1971 elaborant orxata de xufa de manera artesanal. No obstante, la història de la marca Panach comença gràcies a José Pacnach Riera, un llaurador que un any abans, en 1970, va construir i registrar la primera màquina per a la recol·lecció de xufa del món. Aquesta orxateria ofereix la seua pròpia tradicional recepta d’orxata que garantix el major sabor de la xufa, sense cap dubte, un producte únic digne de tastar. El local està situat a l’avinguda de l’Orxata, 19, a Alboraia.

Orxateria Els Sariers

En aquesta llista no pot faltar la coneguda Orxateria Els Sariers. En 1995 es va inaugurar el establiment en el qual es ven l’ortxata i altres productes artesans, però són més de 60 anys elaborant la seua pròpia orxata els que avalen la qualitat del producte. Aquest local descataca per la gran terrassa que té que et permet disfrutar de l’exterior mentres assaborixes l’autèntica orxata. Es troba al carrer de Sarcet, 6, a València.

Orxateria l’Obrador de Bou

L’últim lloc d’aquesta selecció de la millor orxata de València està reservat per a L’Obrador de Bou. És el lloc on es fusiona la tradició i la innovació, es tracta de la primera orxateria artesanal ecològica de la Comunitat Valenciana. Naix de l’empresa familiar Xufes Bou, en la qual porten des de 1946 dedicant-se al cultiu de la xufa de València en els camps d’Alboraia. El local gira entorn de l’obrador envidrat, que permet als clients veure el procés d’elaboració de l’orxata natural ecològica, una recepta familiar especial que ha passat de generació en generació. Es troba a l’Avinguda Mare Nostrum, 7, a Alboraia.